Reputació personal: riscos i oportunitats de les xarxes socials

victorpuig_entrevista_xarxes_socialsHe tingut el plaer de ser poder compartir algunes opinions i idees sobre la gestió de la reputació personal online i l’ús que fem de les Xarxes Socials amb dos periodistes de TV3 en aquests darrers dies.

Ahir al telenoticies migdia, en Genís Cormand i en Miquel Piris en van preguntar en un interessant treball sobre com la nostra activitat a les xarxes socials ens pot ajudar (o no) a trobar feina. Cormand va entrevistar també la meva bona amiga Arancha Ruiz (que fa fer un recomanable post al respecte: “Marca personal y el rastro en redes: una alerta constante”). Tots dos vam coincidir en explicar com el fet d’abocar opinions desafortunades a les xarxes socials pot fer que un seleccionador de personal ens descarti per a un procés de selecció.

De la mateixa manera, el meu parer és que l’ús adequat de les xarxes socials ens pot ser molt útil a la hora de mostrar la nostra creativitat, els nostres interessos, i per deixar veure qui som. Al cap i a la fi, per a la immensa majoria de posicions laborals, qui hagi de decidir si ens fitxa o no tindrà un bon grapat de currículums tan bons com el nostre al davant: Qui serà triat? Aquell que el seleccionador cregui que té una personalitat i una actitud que el faci encaixar en la empresa o en l’equip.

En aquest sentit, hi ha dades que demostren que mostrar les nostres idees a Twitter, en un bloc o en presentacions en fa guanyar visibilitat i en fa guanyar reputació. Demostrar el que sabem fer millor no és un risc, és una oportunitat. Ara bé, fer servir Twitter per criticar grollerament al cambrer que no ens ha agradat o a l’entrenador de l’equip rival de futbol és un risc innecessari (i sovint, una bonica manera de perdre el temps)

Pots veure el reportatge d’en Genís a Tv3 a la carta

Val a dir que el curs mencionat en el reportatge és el Màster Executiu Semipresencial en Community Management i Direcció de Xarxes Socials per a la Empresa (#CMUA)

Tú ets el responsable del que publiques a les xarxes socials

Arrel de la recent noticia sobre que la Unió Europea debatrà noves lleis de protecció de dates personals per als usuaris de les xarxes socials (lloable i necessària iniciativa), aquest matí he estat entrevistat al canal 324 per parlar amb la periodista Montse Jené sobre reputació personal i sobre com fem servir les xarxes socials. El vídeo ja està disponible a la secció «324 l’entrevista»

En resum, aquí teniu alguns punts a tenir en ment a la hora de fer servir xarxes socials

  • Som els primers responsables del que hi ha sobre nosaltres a les xarxes socials: en la majoria dels casos som nosaltres mateixos qui publiquem opinions o dades que potser en fred no diriem.
  • En general, és recomanable no publicar en xarxes socials res que no diríem per exemple a un veí.
  • No estar en xarxes socials és una opció, però a nivell professional aquesta absència ens pot minvar visibilitat o accés a informació interessant: les xarxes socials són tan interessants com les persones a les que hi pots contactar, depèn de tú.
  • Les xarxes socials són empreses, i com a tals cerquen el benefici econòmic, que en gran part dependrà de quina publicitat ens mostrin: ineludiblement, miren d’aconseguir que cada anunci s’ajusti al perfil de cada persona…
  • …precisament per això, cal llegir els texts legals que les xarxes socials: no s’hi val a clicar a “He llegit i accepto” sense haver-les llegit… (m’agrada molt saber que la UE es planteja simplificar aquests texts per tal que tots els entenguem millor)
  • De la mateixa manera que els pares amb fills menors voldran estar al cas de quins programes de TV veuen els infants, haurien de parar esment igualment a quines planes visiten, i ensenyar-los que a les xarxes socials no sempre tothom és qui diu ser: la educació en l’ús de xarxes socials comença a casa.

Moltes gràcies al Genís Cormand i a la Montse Jené per la seva feina, tant de bo entre tots fem divulgació del bon ús d’aquestes eines tant potents.

This entry was posted in Destacado, Reputación Online and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to "Reputació personal: riscos i oportunitats de les xarxes socials"

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


*